Veelgestelde vragen ten aanzien van de studie

Wanneer mag ik deelnemen?

Momenteel hebben we voldoende inschrijvingen om het deelnemersaantal (200) te kunnen verzekeren. De inschrijvingsperiode is daarom afgelopen. Indien je meer informatie wenst over de studie kan je dit vinden op de pagina ‘Deelname’.

Ben ik volledig beschermd tegen hiv als ik PrEP neem in de studie?

Neen. Uit onderzoek is gebleken dat PrEP even goed beschermt tegen hiv-infectie als een condoom. PrEP is enkel effectief als je de pillen neemt zoals voorgeschreven, dat je dus geen enkele dosis mist. Wanneer je altijd op een correcte manier ook condooms blijft gebruiken, terwijl je PrEP neemt, zal dit je de best mogelijke bescherming bieden tegen hiv, maar ook tegen andere soa’s (waar PrEP geen effect op heeft). Er bestaat dus altijd een kans – hoe klein dan ook en afhankelijk van je gedrag – dat je hiv zou kunnen oplopen. Het risico wordt des te kleiner naarmate je de medicatie correct neemt, d.w.z. geen enkele dosis mist.

Mogen alleen personen uit Antwerpen meedoen aan de studie?

Neen. In principe mag iedereen meedoen aan de studie die voldoet aan de voorwaarden, ook mensen die niet in Antwerpen wonen. Gelieve daarbij dan wel rekening te houden dat we verwachten dat je voor minstens 9 studiebezoeken telkens een uur tot anderhalf uur naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde zal moeten komen. Let daarbij ook op de uren waarop deze bezoeken kunnen aanvangen (Maandag 09.00u-11.00u; dinsdag 14.30u-17.30u; of woensdag 10.00-11.00 en 14.00u-16.00u), al kunnen deze nog wijzigen tijdens de studie.

Hoe lang loopt deze studie?

De gehele studie loopt in totaal 36 maanden. Deelname voor elke individuele persoon duurt slechts 18 maanden.

Wat zijn de stappen die ondernomen worden indien ik tijdens de studie besmet wordt met hiv?

We zullen je hiv status nagaan bij elk bezoek, met uitzondering van het registratiebezoek. In het zeer zeldzame geval dat je hiv-positief zou worden tijdens de studie zal je met veel vragen zitten. Wees verzekerd dat we alle nodige stappen zullen ondernemen om je door te verwijzen naar de beste beschikbare hiv-zorg en onmiddellijke begeleiding. Dit staat in detail uitgelegd onder informatie voor de deelnemer. Mocht je tijdens de studie hiv oplopen, kan je niet langer deelnemen aan de studie. We zullen dan wel nog alle onderzoeken uitvoeren die nodig zijn op het laatste studiebezoek.

Wat zijn de stappen die ondernomen worden indien ik tijdens de studie besmet wordt met een soa?

Tijdens de studie zal je ook counseling krijgen omtrent seksuele gezondheid en getest worden op hiv en soa’s. Bovendien krijg je gratis condooms en glijmiddel. Mocht je tijdens de studie een soa oplopen, dan zal je de nodige medicatie en zorg krijgen. Voor deze bijkomende behandelingen moet je dan wel zelf betalen (al dan niet terugbetaald door uw zorgverzekering). Voor alle studiebezoeken en testen in het kader van de studie dien je echter niet te betalen.

Wat zal PrEP voor mij kosten?

PrEP wordt binnen dit project gratis aan alle deelnemers gegeven, zo lang de deelname loopt (18 maanden).

Welke vergoeding krijg ik voor de deelname?

Alle onderzoeken met betrekking tot de deelname aan de studie zijn gratis. Dit is ook het geval voor alle onderzoeken tijdens een ongepland onderzoek voor de studie. Je zal geen bijkomende vergoeding ontvangen voor je deelname aan de studie. We zullen ook geen reiskosten of andere uitgaven in verband met de studiebezoeken aan de hiv/soa kliniek vergoeden.

Mag ik PrEP geven aan een vriend?

Neen. We vragen je nooit PrEP weg te geven aan een vriend of iemand anders omwille van drie redenen: PrEP kan schadelijk zijn voor zijn/haar gezondheid, aangezien deze persoon geen screening heeft ondergaan; je weet nooit of iemand hiv heeft opgelopen en in dit geval zou een PrEP inname resistentie kunnen veroorzaken (d.w.z. hiv medicatie zou niet goed meer werken); je neemt deel aan een studie en dit zorgt voor een ernstige verstoring van de studieresultaten.

Wie heeft er toegang tot mijn persoonlijke gegevens?

Slechts enkele onderzoekers zullen toegang hebben tot je persoonlijke gegevens. Deze gegevens worden dan gecodeerd, met een uniek studienummer, waardoor andere onderzoekers je nooit kunnen identificeren. Je naam zal nergens vermeld worden in rapporten of publicaties omtrent dit onderzoek.