Be-PrEP-ared
De Be-PrEP-ared studie is een haalbaarheidsstudie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde over het gebruik van “Pre-Exposure Prophylaxis” (PrEP), als mogelijke aanvulling op de huidige hiv-preventiestrategie in België. In deze studie worden 200 mannen die seks hebben met mannen (MSM) 18 maanden lang opgevolgd, terwijl zij PrEP medicatie gebruiken, om hun risico op een hiv-infectie te verkleinen. Op deze website kan je meer informatie vinden over PrEP, de studie en het onderzoeksteam.
PrEP in België
PrEP is in België sinds 01/06/2017 beschikbaar en wordt terugbetaald door de ziekteverzekering voor personen met een verhoogd risico op HIV infectie, wanneer verstrekt in een aids-referentiecentrum. Voor meer info zie deze pagina.
Hiv bij MSM
De afgelopen jaren steeg het aantal hiv-diagnoses bij MSM in België: het aantal nieuwe hiv-diagnoses bij MSM lag in 2013 vier maal hoger dan in 1999. Bij 80% van de mannen gediagnosticeerd met hiv in 2013 gebeurde de infectieoverdracht via onveilige seksuele contacten met MSM. Daarom staat hiv-preventie bij MSM centraal in dit onderzoeksproject.
Een nieuwe preventiemethode: PrEP
Pre-Exposure Prophylaxis is één van de elementen van een combinatiepreventie-strategie, die bestaat uit medische en gedragsmaatregelen. PrEP werd recent voorgesteld als een nieuwe methode om het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen. PrEP is een pil met hiv-remmers, die bedoeld is om een hiv-infectie te voorkomen bij mensen die een verhoogd risico lopen op hiv-infectie. Zo toonden recente studies in Engeland (Proud-studie) en Frankrijk (Ipergay-studie) aan dat het gebruik van PrEP zeer effectief kan zijn in het verlagen van het aantal nieuwe hiv-infecties, bij MSM.
Doel van het project
Het doel van deze studie is om na te gaan in welke mate het gebruik van PrEP bij MSM in België aanvaardbaar en haalbaar is. We willen meer te weten komen over pilgetrouwheid, de ervaringen en de attitudes van MSM ten aanzien van PrEP en hiv-preventie en de preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), en het effect van PrEP op andere preventiemiddelen (zoals condooms) en soa’s.
Sponsors van de studie
De Be-PrEP-ared studie is een demonstratieproject van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), gesteund door het Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) en de medicatie werd gedoneerd door Gilead.
Inschrijvingen
Voor deze studie zochten we 200 deelnemers, enkel mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op een hiv-infectie. Momenteel hebben we voldoende inschrijvingen om dit deelnemersaantal te kunnen verzekeren. De inschrijvingsperiode is daarom afgelopen.
Experten aan het woord:
“Als organisatie die streeft naar optimale hiv-preventie verwelkomen we het onderzoek. Zoals in andere West-Europese landen blijft het aantal nieuwe infecties met hiv bij homomannen hoog. En PrEP zou voor een bepaalde groep mannen een belangrijke bijkomende manier kunnen zijn om zich te beschermen.” – Chris Lambrechts – directeur van Sensoa
“We zijn tevreden dat deze studie er komt zodat PrEP op termijn kan geïntegreerd worden in de hiv-preventiestrategie. Vooral voor de kleine groep homomannen die de intentie hebben veilig te vrijen maar door omstandigheden soms toch risicovol gedrag vertonen, biedt PrEP extra bescherming. Elke aanvullende strategie om het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen moet onderzocht worden.” – Jeroen Borghs – woordvoerder çavaria